kosar
nyolcadikosok
olcsai444
Víz világnapja
viz2

Határtalanul

Kirándulás Szlovákiába 2017.

Iskolánk 2017 elején nyújtott be újra pályázatot a HATÁRTALANUL! program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című felhívásra. Ebben a tanévben 1 737 400 Ft támogatást nyertünk, amely lehetővé tette a négynapos utazás megszervezését. A pályázati összeget az utazási költségre, szállára, teljes ellátásra, belépőkre fordíthattuk.
Felvidéki portyánk 2017.09.19-09.22. tartott. Célunk az volt, hogy felkeressük Szlovákia déli részének magyar emlékhelyeit, erősítsük tanulóinkban a külhoni magyarokkal való összetartozás érzését.
Izgatottan vártuk az utazást, amelyre már előzetesen felkészültünk. A határ átlépése után hamarosan megérkeztünk a hetényi Tarczy Lajos Alapiskolába. Vendéglátóink nagyon kedvesen fogadtak minket. Igazgatónő körbe vezette a tanulókat az intézményében, majd képekben is bemutatta az iskolában folyó szakmai munkát. Ezek után mi is bemutatkoztunk, majd népdalokkal kedveskedtünk vendéglátóinknak. Végül közös és megható énekléssel, barátkozással, beszélgetéssel zártuk a programot. Délután megálltunk a gyönyörű környezetben fekvő Selmecbányán. A történelmi belvárost az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A Leányvár kastélyban, a Bányamúzeumben sok érdekességet láttunk. A bányamúzeum egy működő bányából lett átalakítva múzeummá.
Ezt követően érkeztünk meg Tátralomnicra, ahol a vacsora után elfoglaltuk szálláshelyünket.
Második nap először Késmárkra utaztunk. A vár kiállításain sok ismerettel gazdagodtunk. Idegenvezetőnk mesélt nekünk többek között a régi patikáról, mesterségekről, a Thököly családról.
Délután szerpentines úton haladtunk a Csorba-tóhoz, ahol gyalogos túrát tettünk a tó körül. Gyönyörködhettünk a Magas-Tátra különleges növény- és állatvilágában. Készítettünk sok fotót, míg a tó nem burkolózott felhőkbe és tűnt el a szemünk elől. Főként a fiúk élvezték és próbálták ki a szabadtéri edzőhelyeket. Buszunk felkapaszkodott a sífelvonóhoz, ahonnan már csak egy karnyújtásnyira volt a Lomnici-csúcs. Gyalogosan tettük meg a visszautat a szállásra.
A harmadik nap első állomása Szepesszombat volt, mely Poprád történelmi városrésze. Sajnos az eső egyre intenzívebbé vált, ez azonban minket nem tudott eltéríteni attól, hogy felkeressük a Dobsinai jégbarlangot, mely a világ legjelentősebb jégbarlangjai közé tartozik. 2000-től a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel. Délután Lőcsére utaztunk. A belváros az UNESCO világörökség listáján is szerepel. A város nevezetességeit, a főteret, a városházát, a Thurzó-házat szokatlan módon kerestük fel. Csoportokat alkotva kellett megtalálni azokat, és egy közös selfie készítésével kellett azt bizonyítani. Ezután közösen megtekintettük a Szent Jakab- templomot, mely sokak szerint a történelmi Magyarország legszebb temploma. Főoltára Lőcsei Pál mester alkotása, ami a világ egyik legszebb és legnagyobb gótikus oltára. Utána újra esni kezdett, így már a buszban idéztük fel a város irodalmi szerepét is, hiszen itt játszódott Mikszáth Kálmán Fekete város című regénye. A városról szóló másik híres regény a Jókai Mór által írt Lőcsei fehér asszony. Este a szálláson irodalmi vetélkedőt rendeztünk a felvidéki írók és költők munkássága körében.
Az utolsó napon először Kassára látogattunk, ahol városnézéssel kezdődött a programunk. Felkerestük a város legnagyobb műemlékét, a Szent Erzsébet-dómot. A dóm altemplomában temették el II. Rákóczi Ferenc Rodostóból hazahozott hamvait. A későbbiekben a város fő utcáját, a városi színházat, az Andrássy-palotát, majd a fejedelem rodostói házának másolatát néztük meg. 2006-ban szobrot is állítottak az épület elé II. Rákóczi Ferencnek. A látogatás előtt a buszon kiselőadások formájában emlékeztünk a fejedelem szabadságharcban és magyar történelemben betöltött szerepéről. A hazafelé vezető hosszú úton még egyszer megálltunk. Alsósztregován felkerestük a Madách-kúriát. A híres irodalmár síremlékén koszorút helyeztünk el. 
A tanulmányi kirándulás elsősorban a tanulók történelmi, földrajzi, irodalmi ismereteit gazdagította, és az egységes nemzethez tartozás érzésének kialakítását segítette, ezenkívül hozzájárult a közösségi élmények szerzéséhez és egymás jobb megismeréséhez.

Köszönjük a lehetőséget!

Pályázatok

Korábbi pályázatok

Körmendi körmenet a Délvidéken
Körmendi körmenet a Délvidéken
Határtalanul
Határtalanul
Az arisztokrácia nyomában Horvátországban és Szlovéniában
Felvidéki portya Körmendről 2019
Felvidéki portya Körmendről 2019
A bányavárosok felfedezése 2018.
A bányavárosok felfedezése 2018.
Kirándulás Szlovákiába 2017.
A Délvidéken jártunk 2016.
Alpokaljától a Magas-Tátráig 2014.

Kiemelt pályázatunk

Aktív iskola

Bozsik Program

Kosárpalánta

Ökoiskola

További pályázataink

RRF-1.2.1-2021-2021-00001

„Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára”

EFOP-3.3.5-19-2020-00042

Csodaszarvas iskolai közösségi program

EFOP-3.1.5-16-2016-00001

„A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása"

EFOP-3.2.4-16-2016-00001

„Digitális kompetencia fejlesztése”

TIOP-1.1.1-07/1-2008

A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése

TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001

„Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés”